Biobased Villa
Roel en Vanda woonden met hun twee kinderen op een flat in Amsterdam-Zuidoost en waren toe aan een ruimer huis in een groenere omgeving. Ze waren heel enthousiast, toen de gemeente Amsterdam besloot op een voormalig moestuincomplex bij hen in de buurt kavels te verkopen. In eerste instantie wilden Roel en Vanda voor één ton een huis laten bouwen, maar dat lukt je niet in Nederland. Ik kreeg de uitdaging om voor twee ton een ecologisch, biobased huis te ontwerpen. Mijn eerste ontwerpen waren eenvoudig, om binnen het budget te blijven. Al snel bleek dat Roel en Vanda iets bijzonders en out-of-the-box in gedachten hadden en ze wilden hun budget daarom vergroten.
Bij elke project probeert NarrativA architecten een duidelijk narratief/verhaal te gebruiken als rode draad voor het ontwerp. Het is meestal even zoeken voordat het juiste concept is gevonden.
Met het ontwerp voor de woning van Roel en Vanda ging dat ook zo. In het begin kwam ik zelf met ideeën, omdat zij het onderling nog niet met elkaar eens waren over wat ze eigenlijk wilden. Mijn eerste voorstel viel niet in de smaak, maar maakte wel iets los. Je hebt vaak eerst een voorstel nodig om op te kunnen reageren. Gelukkig stonden Roel en Vanda open voor een nieuw voorstel.
Na enkele gesprekken over hun wensen, dromen en enkele persoonlijk aspecten, zoals wie er meestal kookt in het gezin, waar ze ’s ochtends hun koffie wilden drinken, kon ik met een nieuw voorstel komen: een huis op maat dat tegelijkertijd geen standaard uiterlijk heeft.
Het narratief begint met een hoofdvorm die eenvoudig is, zoals een kind een huis tekent, waar een 'speciaal element' doorheen steekt. Het verhaal gaat verder over een zacht, warm binnenhuis met een beschermende buitenlaag. Een duidelijke rol is weggelegd voor de oriëntatie van de woning. De uitvoering in natuurlijke materialen en met oog voor details leidde uiteindelijk tot een bijzondere woning.
De beschermende buitenlaag is als het ware om het zachte binnenhuis heen gevouwen, vanaf de noordgevel, door het dak, tot aan de zuidgevel. De noordgevel is door deze buitenlaag redelijk gesloten. Bij de zuidgevel stopt de beschermende laag ongeveer drie meter boven het maaiveld met een duidelijke rechte lijn, alsof met een schaar het dak haarscherp is afgeknipt. Daaronder zorgen de grote ramen voor veel licht en zicht.
Het ‘speciale element’ van donker hout is zichtbaar en tastbaar vanaf binnen en buiten, vanaf het zuiden tot aan het noorden. Het donkere houtelement vormt aan de noordkant de ingang en entreehal, met een verbinding naar de eerste verdieping. Aan de zuidkant vormt het element een zithoek die de eethoek en het woongedeelte met elkaar verbindt. Op de eerste verdieping vormt het element een van de kinderkamers.
Duurzaamheid
De biobased woning is ontworpen volgens ecologische principes. Bij het ontwerp en de bouw van het huis hebben we nauwkeurig gekeken naar de oriëntatie, de zon en de overheersende windrichting (voor bijvoorbeeld de mogelijkheden voor nachtventilatie).
De zon heeft veel invloed op de vorm en de indeling. Het huis is opgebouwd uit een dampopen houtskeletbouw systeem, die grotendeels is vervaardigt met elementen die in de timmerfabriek zijn gemaakt. De houtskeletbouw elementen zijn gemaakt van houten stijlen en platen en gevuld met natuurlijk isolatiemateriaal.
Doordat de kavels in het wijkje niet zo groot zijn, wonen de buren dichtbij. De buurwoningen zorgen voor veel schaduw in de winter. Roel en Vanda hebben daarom gekozen om geen dakoverstek te realiseren aan de zuidgevel. Op deze manier krijgen ze veel meer licht in huis in de wintermaanden, maar soms te veel zon in de zomermaanden. Buitenzonwering die is weggewerkt in de wanden boven de kozijnen zorgen voor de nodige wering in de zomer.
De zonnepanelen (PV) zijn verwerkt in het dakvlak, met een optimale hoek van 36 graden. De zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp en een laag temperatuur verwarming (LTV) zorgen voor een behaaglijk binnenklimaat en een zeer lage energierekening.
De dakgoot en regenpijpen zijn verborgen achter de houten gevelbekleding. Het regenwater wordt afgevoerd naar de hemelwateropvang tank onder de grond in de achtertuin. Het grijswater wordt gebruikt voor de tuin, de toiletten en de wasmachine. Het huis is voorzien met Triple glas en heeft FSC-gecertificeerde hardhouten kozijnen.
Oplevering | 2015 |
Projectteam | Shai van Vlijmen en Imanol Lopez Ortega |
Opdrachtgever | Particulier |
Constructeur | Jansen Wesselink |
Bouwkunding aannemer | Kramer's Houtconstructies bv |
Fotograaf | Martijn Heil |